Пред кадрова и финансова недостатъчност е изправена МБАЛ – Шумен в началото на четвъртата ковид вълна. Това обясни днес директорът на болницата д-р Димитър Костов на извънредно заседание на Здравната комисия към Общински съвет в Шумен.

Заседанието бе свикано, за да се установи готови ли са лечебните заведения и медицинските кадри да посрещнат увеличаващите се болни от коронавирус. На него присъстваха представители на всички лечебни заведения в общината, на центъра за Спешна помощ, на РЗИ, на общопрактикуващите лекари.

„В предходните три вълни здравната система не се справи или се справи зле“, констатира в началото председателят на комисията д-р Ивайло Петров и допълни, че затова е извънредното заседание днес – да се види готови ли са здравните заведения и специалистите за нова вълна.

„Вълната започна да ни залива. В началото на седмицата приехме за лечение над 40 човека с коронавирус. Проблемът пред нас е липсата на кадри – медицински сестри и лекари, както и липсата на финанси. Докато за финансирането ще чакаме държавата да помогне, то с кадрите няма как да се справим“, каза д-р Димитър Костов.

Той изказа мнение, че в този случай може да се намеси община Шумен и да намери механизми, с които да се прехвърлят медицински кадри от лечебните заведения с общинско участие към МБАЛ.

Според д-р Десислава Найденова, началник на Второ вътрешно отделение в МБАЛ, която е и председател на Районната колегия на лекарския съюз в Шумен има отлив от лекари и медицински сестри и заради новата методика за финансиране.

„Колегите са демотивирани, изморени, особено от факта, че посрещаме четвъртата вълна по-неподготвени от предходните месеци“, каза д-р Найденова и допълни, че днес е получила още няколко заявки от колеги, които си търсят работа на други места.

По отношение на методиката на заплащане, която вече не е по 1000 лв. на медицинските специалисти на първа линия, д-р Костов заяви, че е направил предложение към Министерството на здравеопазването за разпределение на средствата от самите лечебни заведения.

„Предлагам да се определи стойност на лечението на един пациент в болницата. Средствата да се превеждат на болницата, която да ги разпределя на екипите, които работят с ковид болни“, обясни д-р Костов.

10 свободни щатни бройки за лекари има в момента в Центъра за Спешна помощ – 7 в Шумен и 3 в Нови пазар. Това съобщи главната медицинска сестра Диана Вълканова-Муканова. „Извън липсата на кадри, ние сме готови. Разполагаме с предпазни средства. Друг проблем при нас са заблуждаващите повиквания. Но се справяме и с това и при всеки сигнал до нас екипите са облечени със защитните дрехи“, допълни Муканова.

В ДКЦ 1 продължава да работи обособената в началото на пандемията ковид зона. Но няма възможност за разкриване на втора такава. Това каза управителят на центъра д-р Магдалена Ангелова. Тя допълни, че към кабинета за извършване на тестове, обикновено има голям наплив в началото на седмицата, като припомни, че тестовете за хора със симптоми са безплатни, но за другите са платени.

По време на заседанието готовност да помогнат с кадри, както и по време на предходните три вълни, заявиха от СБАЛК „Мадара“ и психиатричната болница в Царев брод. От КОЦ – Шумен също обявиха, че при необходимост ще разкрият отново ковид сектор в отделението по палиативни грижи.

И от трите лечебни заведения заявиха, че при тях също има болни от ковид и екипи, които се грижат само за тях, така че и тях ги притиска кадровата криза.

Директорът на болницата в Царев брод д-р Нели Николова обяви, че в момента 11 пациенти на лечебното заведение са дали положителни проби за коронавирус. „Хората са в обособения при нас ковид сектор, а отделението, в което бяха е под карантина и в следващите две седмици няма да приемаме пациенти в него“, каза Николова.

Д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен и областта, бе категоричен, че е мит, че семейните лекари отказват да лекуват болни от Ковид. По думите му 70% от семейните лекари вече са имунизирани, но проблем остава това, че  голяма част от общопрактикуващите лекари са на възраст над 60 години. Според д-р Чолаков  има „хаотичност в администрацията и много дезинформация, които отказват пациентите да си поставят ваксини“. Той призова да се работи по-активно в посока да се мотивират хората да се ваксинират.

В област Шумен, обаче, имунизационната кампания върви мудно. От изнесените от д-р Илияна Лозанова от РЗИ данни става ясно, че в областта са се ваксинирали 46 822 души, от които 22 883 са със завършен имунизационен цикъл. В община Шумен цифрите са съответно  27 813 души и 13 627 души.

Към този момент активните случаи с коронавирус са 427 души, като в община Шумен са 315. 63-ма от заболелите са хоспитализирани. Починалите от началото на пандемията в областта са 613, а в община Шумен – 333.

Заболеваемостта от Ковид-19 в момента в област Шумен е 229 на 100 000 души.

ШУМ.БГ