За четвърта поредна година кметското наместничество в шуменското село Васил Друмев и НЧ „Добри Люцканов-1912” организират кулинарен фестивал под мотото „Забравени традиции – разпалена жарава“.

Събитието ще се проведе на 29 август (неделя), от 10.00 часа, в парковото пространство пред читалището, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Целта на кулинарния фестивал е да издири, съхрани и популяризира традиционните български ястия. Събитието има конкурсен характер. Участниците трябва да приготвят по атрактивен начин две ястия, характерни за техния регион, както и да представят информация за наименованието и автентичната рецепта. Най-вкусните гозби ще бъдат отличени с парични награди.

„Ние като организатори предоставяме на участниците дърва, пейки, маси, тенти. За поредна година председател на журито ще бъде Ути Бъчваров – популярен телевизионен водещ и страстен кулинар. Тъй като фестивалът има и търговска цел, всеки, който сподели нашата инициатива, ще има възможност да си закупи от вкусните ястия и да си избере от улицата на занаятите красиви керамични изделия или подправки за кухнята. Поканили сме местни производители, които ще предлагат зеленчуци, отгледани от тях. Посетителите ще имат възможност да се насладят и на красивите български народни танци,“ каза Мария Великова секретар на НЧ „Добри Люцканов – 1912”, цитирана от общинския пресцентъра.

ШУМ.БГ