Концерт с класическа музика ще се състои в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“ на 1 септември, сряда, от 18.00 часа. В концерта участие ще вземат гост-изпълнителите Анета Тодорова (сопрано), Цветан Димитров (тенор), Йоан Кръстев (баритон), под съпровода на Светлин Христов-пиано. Публиката ще има възможност да се наслади и на изпълненията на набиращото популярност младо шуменско дуо "Con Anima"-Виктория Стефанова (флейта) и Евридика Вълчева (пиано), съобщиха от пресцентъра на общината.

В програмата на концерта са включени арии и дуети от оперите „Ксеркс“, „Юлий Цезар“, „Дон Жуан“, “Лучия ди Ламермур“, „Травиата“, „Евгений Онегин“, „Ловци на бисери“ и др., както и популярни инструментални композиции от различни музикални периоди.

Българското сопрано Анета Тодорова започва да пее на седемгодишна възраст в „Детски хор на Българското национално радио“, а през 1999 г. става член на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” и участва в множество турнета в Европа. От 2010 г. живее в Брюксел, където продължава музикалната си кариера и през 2017 г. печели Първа награда на второто издание на международния певчески конкурс „Нови гласове и песни“. По време на кариерата си е пяла на най - престижните сцени в България, Белгия и цяла Европа. Класическият ѝ репертоар включва арии от най - известните опери и оперети. През 2012 г. основава със съпруга си Калин Велчев Белгийско - българската асоциация за изкуство и култура - „Орфей”.  Сдружението има за цел да представи българската култура, артисти и музиканти пред белгийската публика и организира множество концерти и други културни събития. През 2018г. е поканена да изнесе солов концерт в замъка Château de la Hulpe в Белгия по случай българското председателство в Съвета на Европа.

Цветан Димитров е инженер по образование,  китарист и лютиер,. Роден е в Шумен, занимава се с музика от 13-годишен, през последните години се занимава активно с пеене.  Експериментира в различни жанрове, но е завладян от класическия и оперен теноров репертоар. Учи класическо пеене при Галя Павлова, Калуди Калудов,, Петър Данаилов и Пламен Кумпиков. През 2017 г. печели голямата награда за авторска музика на конкурса “Нови гласове и песни".  Носител е на Първа награда от конкурса за певци - непрофесионалисти  “Vivavoce” 2018 и 2019 г. През 2018 г.  организира за първи път в България концерт изцяло по песни на В. Белини. Автор, продуцент и солист е на спектакъла „Фантомът никога не умира“ по произведения на А. Л. Уебър, поставен през 2020 г.

Йоан Кръстев е роден в София, любител в хуманитарните науки, езиците и музиката. Завършил НГДЕК Константин-Кирил философ, учи Международни отношения в Швеция. Започва класическа китара във втори клас, но се преориентира към хорово пеене - взима участие и като хорист, и като солист във формациите "Musicalling", "Елате синове на изкуството", Академичен хор към Национална Художествена Академия "Св. Параскева", хор на Катедрален Храм "Св. София", "Гром падина", "Improduce me Musical" и др. Отскоро прохождащ в белканто пеенето, Йоан ходи на уроци при Галя Павлова и Пламен Кумпиков. Изпълнява ролята на виконт Раул дьо Шани в спектакъла "Фантомът никога не умира" през 2020 г.

Дует Con Anima ( Виктория Стефанова-флейта и Евридика Вълчева-пиано) са от Шумен. Дуетът се сформира през март 2021 г. по повод концерт посветен на 122 години от рождението на Панчо Владигеров и няколко месеца по-късно осъществява и самостоятелен концерт, където представя творби от чуждестранни  и български композитори. Шуменското дуо продължава да се утвърждава като участва и в различни концерти и проекти свързани с град Шумен.
Виктория Стефанова завършва средното си образование в училище по изкуствата СОУ „Сава Доброплодни“ с  профил Флейта при Маргарита Рачева. Още в ученическите си години печели награди от конкурси за инструменталисти. През 2007-ма завършва магистърска степен по класическо пеене в НМА „Панчо Владигеров“. Завършва и майсторски клас при вокалния педагог – сопраното Лори Маккен,  преподавател в Държавния Университет на Монтклеър (Montclair State University),  в щата Ню Джърси, САЩ. Има многобройни участия в оперни спектакли в различни краища на света – Европа и Азия. Наред със своята оперна кариера, Стефанова продължава и развитието си като флейтист и преподавател по флейта в родния Шумен.
Евридика Вълчева учи пиано при  Росица Михайлова. Завършва Бакалавър в ШУ»Епископ Константин Преславски» със специалност ПОМ с пиано при Жaнета Кацарова. През 2016 г. започва работа като преподавател по пиано в музикалните паралелки в Шумен, и като балетен корепетитор. През 2020 г. завършва  „Изпълнителско изкуство-пиано“  магистърска степен при  проф.  д-р Ромео Смилков  в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. Специализира пиано и камерна музика в МА „К. Липински“-Вроцлав, Полша при проф. Гжегож Кужински и проф. Анна Гонгола. По настоящем е преподавател по пиано към ЦПЛР – ОДК „Ан.Стоянов“, Шумен.

Светлин Христов е роден през 1991 г. в София, учи в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе в класа по пиано на именития педагог Евгени Желязков, а в последствие завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“, като едновременно следва три специалности – класическо пиано, композиция и оркестрово дирижиране. В периода 2015-2016г. специализира в Московската консерватория „П. И. Чайковски“, а в момента е редовен докторант към катедра „Дирижиране“ в НМА и специализира оркестрово дирижиране в Университета по музика, Виена в класа на проф. Симеон Пиронков. Има чести участия на концертния подиум като пианист, камерен изпълнител, оркестрант, диригент, композитор и награди от различни наши и чужди конкурси.

Музикалното събитие се реализира с подкрепата на Община Шумен.

ШУМ.БГ