От 15 септември започва изплащането на помощта за отопление за предстоящия зимен сезон, обхващащ периода от 1 ноември до 31 март 2022 г. Всички, които имат право на този вид подкрепа, ще получат цялата сума еднократно. До момента по данни на дирекциите „Социално подпомагане“ в Шуменска област са издадени заповеди за отпускане на помощ за отопление на 7 490 лица и семейства.

“От старта на приема на заявления - 1 юли досега в Шуменска област са приети 10 537 заявления, на 7 490 лица и семейства помощта е одобрена, отказите са 1874, а над 1170 заявления са в процес на обработка, уточниха от Регионална дирекция “Социално подпомагане" /РДСП/ в Шумен.

Тази година размерът на помощта, определен със заповед на министъра на труда и социалната политика,  е в общ размер на 523,55 лв. или с 27,75 лв. повече от миналата година. Изчислението е на база на осреднената крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители и с увеличението й се цели компенсиране на поскъпването на електроенергията на регулирания пазар, обясниха още от РДСП.  

Изплащане на помощта е съобразена и с необходимостта от осигуряване на допълнителни средства чрез актуализацията на държавния бюджет за 2021. Кампанията по прием на заявления продължава до 31 октомври и до тази дата лицата и семействата имат възможността да кандидатстват в дирекциите „Социално подпомагане“ в Шуменско по настоящ адрес.

От РДСП-Шумен припомнят, че през миналия отоплителен сезон 2020/2021 г. в област Шумен за подпомагане с целева помощ за отопление са кандидатствали 13 817, от които са подпомогнати 11 409 лица и семейства. Традиционно най-честият начин, който посочват кандидатстващите е за отопление с твърдо гориво, като желанието им е то да бъде под формата на пари. За тези, които са пожелали получаването на помощта чрез доставчик на твърдо гориво, трябва да знаят, че заповедта за право следва да бъде реализирана най-късно до 20 ноември, напомнят още от РДСП.

ШУМ.БГ