Община Шумен обяви конкурс за директори на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ и на Регионалния исторически музей. Обявите са поместени в сайта на кметството.

И при двата конкурса крайният срок за подаване на документи е 1 октомври.

За конкурса от кандидатите за директори се изисква да представят концепции за развитието на културната институция, за която кандидатстват разработване и защита на концепция за дейността и развитието им за период от 5 години, подробно разработена за първата от тях в обем до 10 страници, анализ и оценка на състоянието им, основни проблеми на функционирането им. Концепциите трябва да съдържат тенденции и възможности за развитието на институциите, целите, приоритетните области, очакваните резултати в управлението, финансирането, структурата и организацията на дейността им, както и мерки за реализиране на конкретни проекти и етапите на реализация на концепцията. Освен концепциите за развитие ще се проведе и събеседване с кандидатите.

Изискванията за заемане на длъжността и при двете институции са висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“. При кандидатите за  художествената галерия се изисква 3-годишен опит по специалност от Професионално направление „Теория на изкуствата” или „Изобразително изкуство“, при РИМ се изисква кандидатът да е с 5 - годишен опит в професионално направление „История и археология“, „Социология, антропология и науки за културата“;

Кандидатите също така трябва да притежават управленска компетентност, организационна компетентност и способност за планиране и организиране на дейността, познаване на  нормативната уредба, както комуникативна компетентност и умение за работа в екип.

Като предимства ще се считат присъдени научни степени, участие в разработването и реализацията на програми и проекти, чуждоезикова подготовка и компютърна грамотност.

Спечелилите ще управляват 5 години.

ШУМ.БГ