Четири училища в област Шумен са с одобрени проекти по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“.

СУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен, СУ "Св. Паисий Хилендарски" гр. Върбица,  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Смядово и СУ "Цанко Б. Церковски" с. Никола Козлево са защитили успешно проекти, с които ще насочат вниманието на своите възпитаници към изследване на историческото минало на Българската армия, както и за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

Проектите на училищата предвиждат събиране на информация, свързана с конкретни личности  и/или паметници, посветени на бойната слава на българската армия, в населеното място/областта, в което се намира училището; провеждане  на  интервюта с наследници  на  участници  във  войните  за национално обединение; грижа за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретна личност, свързана с историческото минало на българската армия.

Учениците, включени в проекта ще разработят и информационни материали, свързани с историческото минало на българската армия и в Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май ще подготвят програма за тържествено отбелязване на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

За целта СУ „Сава Доброплодни“ ще разполага с 2981 лв., СУ „Св. Паисий Хилендарски“ - 2975 лв., СУ „Св.Кирил и Методий“ - 2888 лв., СУ „Цанко Церковски“ - 2755 лв.

По програмата са одобрени проекти на 85 училища от цялата страна, като максималната сума за финансиране е 3000 лв.

ШУМ.БГ