Глоби на хората, които не са се преброили, ще се налагат в краен случай, увери председателят на Националния стотистически институт Сергей Цветарски пред депутатите от комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Според него това е било така и при предишни преброявания.

"Не може да има национална задача, без да има санкция. Но целта не е да се събират пари. Санкции ще се налагат на хората с недоброжелателно отношение към преброяването", подчерта Цветарски.

Може и да не се изисква генерираният код при преброяването

Той съобщи още, че на Министерски съвет е предложено предаването на кода, който се генерира след електронното преброяване, да не е задължително. Председателят на НСИ уточни, че такова удостоверяване е нужно, за да се убедят преброителите, че конкретният адрес и човек съществуват реално.

Друга задача на събирането на кодовете от адресите е да се даде описание на сградата. Проверката на посочените данни е важно и за да се създаде статистически регистър на адресите, който дава информация колко хора живеят на всяка една географска дължина и ширина.За хората, които се притесняват от физически контакт с преброителите, има алтернативи - съобщаване на кода по телефон или оставянето му на специални флайери, които ще се поставят в сградите.

Цветарски каза, че няма как хората предварително да бъдат уведомени кога ще бъдат посетени и затова обиколките ще са от 8 часа сутрин до 8 вечерта, включително и в събота и неделя. Той посочи, че все пак преброителите могат да се уговорят предварително с хората. В сградите ще има и телефон на преброителя със същата цел.

Отсъстващите от страната могат да останат и непреброени

Попитан защо се допуска електронно преброяване само от ай пи адреси от България, Цветарски уточни, че това е преброяване на населението в България."Българите извън страната ще се преброят при преброяването в съответната държава, това е общ европейски регламент", каза той. Хората, които живеят в страната, но отсъстват дълго, могат да бъдат преброени от роднини, но не се и изключва възможността да останат хора, които ще бъдат пропуснати.

Дневник