Област Търговище, която според данните за разпространението на COVID-19 от миналата зона я поставяше в т. нар. тъмночервена зона (над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици), отпадна до по-ниската степен на тревожност - т. нар. червена зона (между 250 и 500 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни). Това показва седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (5 септември).

Статистиката сочи, че като цяло заболеваемостта от COVID-19 в страната се задържа - само осем области в страната не са в тревожната червена зона. Промените от миналата седмица са, че областите Видин, Монтана и Ловеч са прекрачили прага на т. нар. жълта зона (между 100 и 250 нови заразени на 100 хил. население) и вече са в червената

Заболеваемостта в областите София-град, Перник и Смолян обаче е намаляла и от червената зона те са преминали към жълтата.

От 7 септември в България формално влязоха в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса, но тъй като периодът им на действие е кратък, а и е спорно доколко се спазват и контролират, едва ли задържането на заболеваемостта може да бъде обяснено с новите правила за ограничаване на епидемията.

От 18 юли насам здравните власти промениха праговете за отчитане на заболеваемост, при които следва да се взимат мерки за ограничаване на заразяването. Ако действаше предишната система, данните още от миналата по-седмица сочеха, че цялата страна е в тревожната червена зона.

Дневник