Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ), Шесто ОУ „Еньо Марковски“, ППМГ „Нанчо Попович“ от град Шумен, ОУ „Васил Левски“ село Градище, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ от град Смядово и СУ „Хан Исперих“ от Нови пазар подобряват условията за учене на своите възпитаници след спечелени проекти от Министерството на образованието и науката.

Шестте училища получиха финансиране по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

ПГСАГ и ОУ „Васил Левски“ от Градище ще обновят библиотеките си и ще създадат неформална среда за четене. Двете училища са с одобрени проекти съответно за 5999 лв. и 4000 лв.

В ПГСАГ започнаха работата си в първия учебен ден, съобщиха от там. Всички новоприети осмокласници в училището посетиха РБ „Стилиян Чилингиров“ и получих абонаментни читателски карти. Предстои училището да закупи нови книги на български и английски език. Ще се създаде и обзаведе „Кът за четене“, което ще е място, осигуряващо неформална и уютна читателска среда. Там ще се провеждат и срещи с творци. Ще бъде доставен и образователен комплект за практическа и експериментална дейност в областта на електрониката, програмирането, роботиката и механиката.

Шесто ОУ „Еньо Марковски“ от Шумен и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ от Смядово ще работят активно с музеи, галерии, където ще провеждат часове по учебни предмети от  подготовка за класовете от началния и прогимназиалния етап на основното образование и първия гимназиален етап на средното образование. За целта двете школа ще разполагат съответно с 1910 лв. и 2500 лв. след одобрени проекти по модул  „Културните институции като образователна среда“ от програмата на МОН.

По-рано през годината ППМГ от Шумен и СУ „Хан Исперих“ от Нови пазар получиха финансиране, за да обновят кабинети за експериментална работа на учениците си, които изучават природни науки. Шуменската гимназия спечели проект на стойност 46 600 лв., а новопазарското училище – 28 474 лв.

ШУМ.БГ