Съюзът на професионалните футболисти (FIFPro) се обяви против идеята на ФИФА световното първенство да се провежда през две, а не през четири години. Планът на международната федерация беше посрещнат с критики от УЕФА и от европейската клубна асоциация, както и водещите европейски шампионати.

Според FIFPro е нужна промяна на календара, но с намаляване на броя на мачовете, а не с увеличаването им.

"Предложенията за допълнително увеличаване на мачовете като световно през 2 години, както и други подобни реформи, са неадекватни при отсъствието на решение за сегашните проблеми. Без съгласието на играчите, които дават живот на всички тези турнири на терена, нито една от тези реформи няма да има нужната легитимност. Настоящото обсъждане за пореден път следва погрешен процес и подход", се казва в позиция на профсъюза.

Генералният секретар на FIFPro Йонас Бер-Хофман заяви, че всички подобни дебати трябва да включват и мнението на футболистите.

"Липсата на истински диалог и доверие между институциите блокира способността на играта да изгради по-голяма устойчивост след болезнената пандемия, а по-скоро продължаваме да се връщаме към същите стари навици на конфликт", заяви Хофман в позицията.

По-късно пред "Таймс" той обясни, че подобно предложение може да доведе до по-голям конфликт, и призова за по-широко обсъждане между всички заинтересовани страни.

"Има възможност да стигнем истинска точка на пречупване във футбола покрай това, ако не бъде вкарано в подходящ процес. Това обаче изисква лидерство, което не съм виждал по този въпрос във футбола в последните няколко години и което трябва да отстъпи от интересите на собствения турнир, за да направи по-голяма дискусия", коментира Хофман.

Освен УЕФА южноамериканската конфедерация (КОНМЕБОЛ) също се обяви против световното първенство през две години и го нарече "изключително нежизнеспособно". Азиатската конфедерация обаче одобри проучването на ФИФА за идеята, а конфедерацията на Северна и Централна Америка (КОНКАКАФ) призна "достойнствата на създаване на нов календар". Президентът на африканската конфедерация Патрис Мотсепе заяви, че "дискусиите трябва да продължат по открит начин".

Дневник