Общопрактикуващият лекар д-р Алиосман Ахмед и ръководителят на Медицински център “Свети Иван Рилски” в Шумен д-р Даниел Димов получиха грамоти, подписани от здравния министър Стойчо Кацаров, за висока активност и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания срещу Covid-19.

Церемонията се проведе в зала 2 на Областна администрация, а отличията връчиха областният управител Валентин Александров и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова.

Практиката на д-р Ахмед е във Върбишко и включва над 2 000 пациенти от 16 села. Той е поставил 1 476 дози ваксина срещу коронавирус на 768 души. Лекарят обясни, че успял да убеди в нуждата от ваксиниране толкова много от пациентите си, като лично е разговарял с всеки от тях.

В имунизационния кабинет на МЦ “Свети Иван Рилски” са сложени 8 385 дози на 4 788 души.

Тези добри резултати обаче са по-скоро изключение в Шуменско. Областта е в долната част на националната класацията по дял на ваксинираните. Към днешна дата със завършен имунизационен курс в областта са 26 165 души, или 15,23% от общото население. “Това е между 3 и 4 процента под средното за страната. Причината е разнопосочното говорене и големите съмнения в обществото”, каза д-р Калоянова.

За д-р Даниел Димов ниските нива на ваксинирани се дължат на комбинация от фактори - невежество, безконтролния интернет и активността на антиваксърите. “Няма да можем да убедим всеки един поотделно, докато информацията, която получават много от хората, е изкривена. По тази причина, ако не се наложи изискване за задължителна имунизация поне на групите с масова обществена дейност, като лекари и социални работници, аз мисля, че за съжаление ние ще се движим на опашката”, каза той.

ШУМ.БГ