Народното читалище „Добри Войников-1856“ в Шумен ще отбележи 165 години от създаването си. Честването ще състои на 23 септември, четвъртък, в градинката пред читалището на площад „Възраждане“, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

По повод годишнината за шуменци ще бъде поднесен празничен концерт. Той ще започне от 18,00 часа с участието на вокални и танцови състави към читалището – смесеният хор „Родни звуци“, ансамбълът за народни песни „Панайот Волов“, детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“, танцовият ансамбъл „Гайтани“, вокалната формация „Малка серенада“ и балетното студио „Перли“. Ще бъде представен и кратък откъс от първото театрално представление „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, което се е състояло преди 165 години на сцената на шуменското читалище.

Гост-изпълнител в програмата ще бъде Хайгашод Агасян.

Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова. За отбелязването на годишнината в Шумен ще присъства и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

НЧ „Добри Войников“ е основано през пролетта на далечната 1856 година. С него са свързани началото на читалищното дело в България, първото светско честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, началото на българския театър, оперетното дело в България и първата детска библиотека.

ШУМ.БГ