Здравните специалисти, работещи в МБАЛ – Шумен ще получат отличието „Заслужил медицински колектив на община Шумен“ за 2021-ва. Предложение предстои да се гласува от Общинския съвет.

Тази година за отличието са постъпили три предложения - от д-р Милен Чолаков и Стопанска камара – Шумен за д-р Димитър Костов, директор на “МБАЛ – Шумен“ ЕООД; от д-р Свилен Арнаудов, управител на „КОЦ – Шумен“ ЕООД, за д-р Надежда Генчева, началник на отделение Образна диагностика към „КОЦ – Шумен“ ЕООД; от д-р Десислава Найденова, председател на РК на БЛС, за колектива на „МБАЛ – Шумен“ АД.

С шест гласа „за”, без “против“ и „въздържал се”, Комисия на община Шумен е решила да одобри колектива на „МБАЛ – Шумен“ АД.

В мотивите за присъждане на наградата е посочено, че това са медиците, които посрещат и обслужват основният поток от най-тежките случаи в цялата област Шумен, пациенти с усложнения и всички, на които се налага някакъв вид медицинска помощ. Това са хората, които втора година въпреки натовареността си, рисковете за тях и техните семейства, лекуват тежко болните с COVID-19. Те имат висок професионализъм, смелост и себеотрицание в изпълнението на грижата към болните.

На заседанието си на 30 септември Общинският съвет трябва да утвърди номинацията, след което наградата ще бъде връчена на екипа на МБАЛ.

Решението за връчване на отличието „Заслужил лекар (медицински колектив) на община Шумен” бе взето от местния парламент през 2016 г. То се присъжда ежегодно по повод Деня на българския лечител Св. Иван Рилски - 19 октомври. Представлява статуетка с лика на светеца и диплом. Имената на удостоените се вписват в Почетната книга на общината.

ШУМ.БГ