Областният информационен център /ОИЦ/ започва информационна кампания в десетте общини в Шуменско по 2 нови мерки на Програмата за развитие на селските райони. Първата е за млади фермери, а втората за стартова помощ за малки стопанства.

Това съобщи на пресконференция днес ръководителят на Центъра Галина Минчева.

За средства по мярката за младите фермери могат да кандидатстват хора на възраст 18 – 40 години, регистрирани като земеделски стопани не по-рано от 24 месеца преди датата на кандидатстване. Стопанството им трябва да със стандартен производствен обем /СПО/ между 8 и 16 хиляди евро, а максималната помощ, която могат да получат е 25 хил. евро. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти, които се изпълняват в секторите „Животновъдство“ и/или „Плодове и зеленчуци “, както и такива, свързани с производството на биологично сертифицирани селскостопански продукти.

По другата земеделска мярка няма ограничение на възрастта на фермера, но има изискване стопанството да е регистрирано от най-малко 36 месеца и да има СПО в  границите от 2000 евро до 7999 евро. Максималната стойност за един проект е левовата равностойност на 15 хил. евро.

Финансирането по двете мерки е изцяло безвъзмездно и няма собствено участие на кандидата.

Информационната кампания на ОИЦ ще започне на 27-ми септември  от Шумен, като по график /вижте файла под текста/ до 8-ми октомври ще се посетят всички общини. На срещите ще присъстват и експерти от Териториалния областен офис на Националната служба за съвети в земеделието.

ШУМ.БГ