Люис Хамилтън и Макс Верстапен влязоха в размяна на реплики преди Гран при на Русия. Двамата се надяват да не се стига до нов сблъсък помежду им, след като на "Монца" се елиминираха взаимно. Верстапен, който води с пет точки в класирането, ще бъде наказан с три места на стартовата решетка в Сочи, тъй като стюардите смятат, че той има основна вина за инцидента.

Преди това двамата се удариха и на "Силвърстоун".

"Нямам съмнение, че и двамата сме професионалисти и ще си вземем поука от миналото. Не очаквам подобни битки да спрат, той никога не го е правил, аз също ще подходя така, но просто ще се опитам да му оставям нужното място. Сигурен съм, че и той ще го прави", каза Хамилтън.

След това той заяви, че знае под какво напрежение е Верстапен, тъй като се бори за първата си титла. 36-годишният Хамилтън, който гони осма титла, припомни първия си сезон през 2007 г., когато водеше до последния кръг с "Макларън", но остана втори след Кими Райконен.

"Знам какво е да се бориш за първа титла. Очевидно той няма да го признае и не правя заключения, но помня какво беше в първия ми сезон. Беше трудно, беше напрегнато. Преминавах през много различни емоции и невинаги се справях по най-добрия начин. Има много очаквания и напрежение, защото желанието да спечелиш е огромно. Трябва да сме умни и да знам, че има моменти, в които няма да влезеш в завоя, но трябва да останеш на пистата за следващия. Не всичко се печели на един завой. Но както казах, знам какво е в първа битка за титлата, знам нетърпението", каза Хамилтън.

Верстапен заяви, че няма никакво напрежение и отговори саркастично на коментарите на съперника си.

"Да, толкова съм нервен, че едва спя. Толкова е ужасно да се бориш за титла. Наистина мразя да се боря за титла. Тези коментари просто показват, че той не ме познава, което е добре. Аз също няма нужда да го познавам. Спокоен съм, и наистина не може да ме притесни. Да има страхотна кола, с която можеш да се бориш за победа всеки уикенд, е най-доброто чувство", каза Верстапен.

Той беше попитан и за коментарите на Хамилтън, който се оплака, че съперникът му не е проверил дали е добре, преди да си тръгне след катастрофата на "Монца". Верстапен беше критикуван за това и от фенове в социалните мрежи.

"Има много лицемери на този свят, това е сигурно. Излязох от колата и погледнах наляво. А той се опитваше да продължи, да излезе изпод моята кола и да продължи да кара. Така че си помислих е напълно добре. След това, в понеделник или вторник отиде в Америка на гала, мисля, че човек би направил това, само ако се чувства добре", допълни Верстапен.


Преди няколко дни съветникът в "Ред бул" Хелмут Марко директно обвини Хамилтън, че е "направил шоу", говорейки колко е наранен. Попитан за това, Хамилтън отговори: "Определено имах болка във врата. Минах прегледи и се възстанових. Не съм казал, че умирам."

Верстапен все пак обеща, че ще се постарае битката между двамата да не преминава границите.

"Аз съм спокоен за това. По-скоро опира до въпросите, които не спирам да получавам за това. Ние сме професионалисти, "Монца" вече е зад нас, продължаваме към Сочи и следващите състезания", каза Верстапен.

Хамилтън каза, че не очаква друг пилот да се откаже от борба за място, но се надява да няма повече подобни инциденти през годината.

Попитан дали ще промени подхода си, Верстапен отговори: "Мисля, че това важи и за двете страни. Не съм само аз, когато се състезаваме."

Дневник