Възпитаничката на шуменското СУ “Йоан Екзарх Български” Вивиан  Крайславова спечели бронзов медал от най-престижното събитие за гимназисти с екологична носоченост – международната олимпиада GENIUS OLYMPIAD.

Днес тя бе поздравена от кмета Любомир Христов, съобщиха от пресцентъра на общината.

Олимпиадата се провежда от 2010 година и се организира от Рочестърския технологичен институт в Ню Йорк и фондацията „Terra Science and Education“.  Тя предоставя уникална възможност за изява на учениците от гимназиален етап от цял свят и цели да насочи младите умове към търсене на решения на днешните екологични предизвикателства. Участието стимулира развитието на умения и придобиването на знания, необходими на гражданите, лидерите, учените, писателите, инженерите и политиците на бъдещето – хората, които ще насърчават и допринасят за по-голяма устойчивост на околната среда през целия си живот.

Вивиан Крайславова, възпитаник на СУ „Йоан Екзарх Български“,  е  била единственият български представител в списъка на допуснатите  финалисти и подрежда името си сред свои връстници от САЩ, Япония, Германия, Великобритания и др. Тя участва в олимпиадата в категорията „Творческо писане: поезия“ с оригиналната си творба, озаглавена “Butterfly Effect”.

Любомир Христов е поздравил Вивиан и нейния ментор Лина Янбастиева-Петрова за постигнатия успех и високото отличие. Според него ангажираността на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда е най-силното доказателство, че бъдещето на планетата може да бъде в по-добри ръце.

Христов пожелал на Вивиан Крайславова, която вече е студентка в Историческия факултет на Софийския университет, да продължава да бъде все така смела и упорита в стремежа си към нови знания.

ШУМ.БГ