Жителите на Мадара гласуват днес на местен референдум. Те трябва да отговорят на въпроса „Съгласни ли сте с. Мадара да се отдели от община Шумен и да се присъедини към съседната община Каспичан?“.

Двете избирателни секции отвориха нормално в 7,00 часа тази сутрин.

Право на глас имат имат 904 души, вписани в предварителните избирателни списъци. По данни на Общинската избирателна комисия до 10:20 ч. са гласували общо 110 души или 12,16 % от гласоподавателите с право на глас в местния референдум. Към 16.00 часа гласувалите в двете секции са общо 309 души от имащите право на глас 904.

Инициатор на референдума за отделяне на Мадара от община Шумен е кметът на селото Неделчо Неделчев. Той смята, че, ако мине към Каспичан, селото ще получи по-голяма финансова независимост и собствен бюджет. Според Неделчев Шумен не отделя достатъчно пари за селото му.

Справка на общината обаче показа, че за последните 5 години от данъци и такси жителите на Мадара са внесли в местната хазна 441 064 лв., а в селото реално са върнати като капиталови и други разходи 616 258 лв.

Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да се счита за прието предложението, предмет на референдума, трябва да са изпълнени кумулативно две важни условия. Те са в него да са участвали не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права и с "Да" да са отговорили повече от половината гласували.

Референдумът ще струва 14 550 лева, които са от бюджета на община Шумен.

Общинският съвет в Каспичан вече даде съгласие да приеме селото.

ШУМ.БГ