Стартира кампания за привличане на нови семейства, които искат да станат приемни родители. Тя е част от проекта „Приеми ме 2015“, който се реализира от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Венец, Никола Козлево, Смядово и Каолиново в партньорство със структурите на Агенцията за социално подпомагане.  

Това съобщи на пресконференция заместник-кметът по социална политика и здравеопазване в община Шумен д-р Светлана Маркова.

„Набират се нови приемни семейства, защото част от настоящите не отговарят на профила за областта, от който има нужда. Необходими се родители, които могат да приемат в дома си деца с увреждания до 18 г., новородени и деца до 6 г., както и по-големи деца - от 10 до 18 години“, обясни д-р Маркова.

Тя допълни, че привличането на нови семейства за приемни родители става след анализ на потребностите и потенциалния брой деца, които ще се нуждаят от грижа в семейства. В община Шумен се търсят 11 приемни семейства, в Нови пазар – 4, Каспичан – 1, Каолиново – 10, Смядово и Венец – 2.

В момента в област Шумен има 109 приемни семейства, които се грижат за 96 деца. В община Шумен приемните родители са 37, а децата, настанени при тях, са 29.

Одобрените за приемни семейства преминават обучение и с тях се сключва граждански договор за срока, в който отглеждат детето/децата. За едно дете семействата получават 150% от минималната работна заплата, за две деца – 160% от минималната работна заплата, за повече деца – 170% месечно.

Проектът „Приеми ме“ се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси, с подкрепата на Европейския социален фонд и е удължен на този етап до края на 2022 г.

Повече информация за кампанията за набиране на нови приемни семейства желаещите могат да получат в съответните общински администрации, където се подават и документи за включване в „Приеми ме“. За община Шумен администратор по проекта е Пламена Пенкова.

ШУМ.БГ