Шуменското военно окръжие стартира първия прием на български граждани за срочна служба в доброволния резерв. 150 са длъжностите, от които 30 във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ в Шумен и 120 вакантни длъжности са с място за изпълнение в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново. Обявените длъжности са със заповед на министъра на отбраната, съобщиха от шуменското военно окръжие.

Крайният срок за кандидатстване е 22 октомври. Документите се подават във Военните окръжия, по постоянен адрес на кандидатите. Те трябва да са български граждани, които не навършват 40 г. в годината на кандидатстване, не са осъждани, нямат премината военна служба, срочна служба или военна подготовка и не страдат от психично заболяване. Минималното изискване за образование е основно. Кандидатите ще бъдат допускани до подбор по документи и класирани от Комисии по критерии.

Съгласно заповедта на министъра, срочната служба в доброволния резерв ще започне от 10 януари 2022 г. и ще се изпълнява за срок до 6 месеца, включващи 3 етапа: начална военна подготовка, специална военна подготовка и изпълнение на задачи в състава на военни формирования от въоръжените сили. За това време резервистите ще получават основно месечно възнаграждение в съответствие със заеманата длъжност и присвоеното военно звание.

Преминалите срочна служба в доброволния резерв ще се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, в т. ч. в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност. Българската армия дава възможност след изпълнение на договора за срочна служба в доброволния резерв българските граждани да бъдат приети без провеждане на конкурс на военна служба, на служба или на служба в доброволния резерв.

За повече информация: Военно окръжие-Шумен, или на телефон: 0882 552 018.

ШУМ.БГ