Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” вече разполага с UV машина за стерилизиране и почистване на книги, която е одобрена от националното сертифициране и е 99,9% ефективна срещу широк спектър от патогенни бактерии, паразити, вируси, включително коронавируси, плесен, прах и др., съобщиха от библиотеката.

Книгите се дезинфекцират изцяло – от кориците до вътрешните страници, а принципът на действие е на базата на ултравиолетови лъчи и филтър с висока производителност, осигуряващи максимална стерилизация. С UV машината за стерилизиране и почистване дезинфекцията се осъществява на момента, като капацитетът на машината е обработване до 6 книги едновременно за 30 секунди.

Осигуряването на машината е в подкрепа на мерките за ефективно и дълготрайно опазване и съхранение на книжния фонд на Шуменската библиотеката и за създаване на благоприятна здравословна среда за нейните служители и потребители, като се намалява рискът от пренасяне и предаване на зараза от хартиен носител, в това число и от COVID-19. До момента, като част от противоепидемичните мерки, върнатите от читателите книги подлежаха на 72-часова карантина, преди да бъдат предоставени за ново ползване.

Машината е закупена по проект „Технологична подкрепа в трудовия процес на служител с увреждания в условия на COVID-19”, защитен от библиотеката пред Агенцията за хората с увреждания. В рамките на проекта, за обслужване на UV машината за дезинфекция, в залата за заемане на литература за дома е оборудвано специализирано работно място за служител с трайни увреждания.

ШУМ.БГ