Фотодокументална изложба „Последният възрожденец: Стилиян Чилингиров (1881-1962)” ще бъде открита днес в изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”. Тя е организирана по повод 140-годишнината от рождението на нейния патрон.

Експозицията представлява петнадесет пана, разказващи за Чилингиров чрез документи, съхранени в дигиталната колекция и краеведския архив на шуменската библиотека. Тя включва снимки, включително и от архива на семейството, фотокопия на документи, писма, ръкописи, пощенски картички, фотоколажи от корици на книги и публикации в периодичния печат. А разказът представя семейството на Стилиян Чилингиров, богатото му литературно наследство – разкази, романи, поезия за деца и възрастни, драми, очерци, пътеписи, мемоари, преводи, непубликувани ръкописи, както и богатото му научно наследство с изследвания в областта на историята, етнографията, изкуството, библиографията, педагогиката, политиката. Могат да се видят още отзиви и статии за него в местния и централния печат, обществената дейност на писателя, спомените му за личности и събития от обществения и културния живот в България.

Експозиционен акцент са заслугата на Стилиян Чилингиров за създаването на Шуменската библиотека като четвърта депозитна в страната през 1922 г., както и книжните издания на библиотеката, посветени на нейния патрон.

Извън фотодокументалните пана експозицията представя част от личния архив на писателя, негови лични вещи – писалка, джобен часовник и негова портретна скулптура, дело на украинския скулптор Михайло Парашчук – всичките дарени на библиотеката от внуците на Чилингиров Ангел и Стилиян Папаличеви.

Изложбата ще бъде открита официално днес в 17:00 ч.

ШУМ.БГ