Отборът на „Шумен“ записа поражение от тима на „Рилски спортист“ с 59:103 в мач от първи кръг на Националната баскетболна лига (НБЛ) за сезон 2021/2022, който се игра в зала „Арена Шумен“.

При завръщането си в елита шуменският състав имаше трудната задача да се противопостави на един от фаворитите за титлата в първенството „Рилски спортист“.

Домакините започнаха сковано мача и след пет минути по-класния тим от Самоков поведе с 10 точки, а след първата четвърт увеличи преднината си на 15 точки. На полувремето „Рилски спортист“ вече имаше 30 точки аванс.

Нямайки какво да губят повече през второто полувреме баскетболистите на „Шумен“ заиграха по-смело и опитваха стрелба към коша от различни позиции и направиха няколко отлични атаки в края на мача.

В този двубой за „Шумен“ не можа да разчита на сърбина Деян Белич, който трябва да подсили състава.

17 точки за „Шумен“ в този мач вкара Никола Костич, по 9 добавиха Георги Кендеров и Виктор Серафимов.

Трей Портър бе най-резултатен за „Рилски спортист“ с 18 точки. 210-сантиметровият баскетболист записа и 6 борби. Джеймс Паджет вкара 15 точки за победата на тима от Самоков и записа 7 борби. С 13 точки се отчете другият американец в тима на „Рилски спортист“ Ей Джей Хес, Деян Карамфилов и Мирослав Васов добавиха по 10 точки.

„Победата ни бе лесна, защото не подценихме съперника си и подходихме отговорно към мача.  Да имаш отбор в НБЛ не е лесно. Тимът на „Шумен“ е млад, с млад треньор и аз искрено им пожелавам успех“, каза след мача старши треньорът на „Рилски спортист“ Людмил Хаджисотиров.

„Видя се, че „Рилски спортист“ е по-класният отбор. Подготовката на отбора от Самоков е на друго ниво. Опитахме се да мотивираме нашите играчи, за да не стъписват от името на противника, но в началото на мача те не успяха да играят освободено. Продължаваме да работим и се надявам в следващите срещи да покажем по-добра игра“, заяви старши треньорът на „Шумен“ Янко Янков.

В следващи кръг от НБЛ , на 16 октомври „Шумен“ гостува на „Черноморец“ Бургас.

ШУМ.БГ