Над 800 ориентировачи състезатели ще се включат в държавните първенства по „Нощно ориентиране“, „Маратон“ и надпреварата за купа „Шумен“. Състезанията ще се проведат от 15 до 17 октомври 2021 г., съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Първенствата ще се състот  на територията на природния парк „Шуменско плато“, а маршрутите на състезанията обхващат района на Стария град и местността „Букаците“. Дължината им е от 1,1 км до 18,4 км. За различните възрасти и дисциплини.

Стартът, финалът и награждаването на участниците ще се състоят в района на зеленото училище на ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Държавното първенство по нощно ориентиране е в петък, 15 октомври, със състезателен център – туристическа база „Фургоните“. То е индивидуално и отборно и в него могат да участват ориентировачи на възраст от 14 до 75 години. Стартът на надпреварата ще бъде даден в 20.00 часа.

На 16 октомври, събота, ще се проведе състезанието по спортно ориентиране за купа „Шумен“. В него също могат ще се включат индивидуални участници и отбори, които ще бъдат разпределени във възрастови групи от 10 до 65 години. Началото е от 13.00 часа, а награждаването е в 15.30 часа.

В неделя, 17 октомври, от 10.00 часа, ще започне надпреварата в държавното първенство по  маратон, което също е индивидуално и отборно. В състезанието ще вземат участие състезатели на възраст от 18 до 60 години. Награждаването на призьорите ще се състои в 13.30 часа.

Състезателите, класирали се на първите три места в отделните дистанции на нощното ориентиране и маратона, ще бъдат наградени с медали, а първите три отбора ще получат купи. Същите отличия и предметни награди ще получат и първите трима в състезанието за Купа „Шумен“.

Организатори са клубът по ориентиране „Мадарски конник“ – Шумен, Община Шумен и Българската федерация по ориентиране. Състезанията се провеждат под патронажа на кмета Любомир Христов.

ШУМ.БГ