Със “Зелените сертификати” нарушиха основните права на хората. Казвам го не защото съм антиваксър, напротив – ваксиниран съм и смятам, че хората трябва да се ваксинират. Българските политици обаче нямат куража да излязат и да кажат на хората какво е положението.

Това каза на пресконференция днес в Шумен лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов. Той бе в града, за да подкрепи кандидатите за народни представители на партията от Шумен.  

Листата представи водачът й Деан Станчев. В нея влизат само местни хора - Стефан Минков, Иван Калайджийски, Христо Драгозов, Стилияна Милева, Иван Стоянов, Росица Вескова, Дария Червенкова и Венцислав Симеонов.  

“Това е листа, в която няма спуснати отнякъде или сложени хора. Всички са такива, които работят, творят и живеят в Шуменска област”, каза Деан Станчев. Той подчерта, че през предизборната кампания ще акцентират върху отстояването на българските национални интереси и добруването на българите. Пред журналистите той очерта и основните теми за ВМРО - доходи, семейство, сигурност.

“Нашият водач на листата в Шумен каза кои са нашите основни приоритети. Наред с всичко, остава и решаването на циганския въпрос, демографската криза, изграждането на силна и боеспособна армия, отстояване на българския интерес и никакви компромиси с Македония, няма да клекнем по темата Истанбулската конвенция и да разрушим традиционния български модел, записан в Конституцията. Освен всичко това, възникват и някои спешни проблеми, възникнали в резултат от некадърното управление на служебното правителство, а именно темата с горивата, темата с тока и темата с цените. Всичко това може да бъде решено, ако има силно правителство”, каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО говори много за кризата с коронавируса и провала на сегашните управляващи да се справят с нея. “По-лесно им да си мълчат и каквото се случи. Това означава, че тези хора не стават за държавници. Един държавник трябва не само да може да взема трудни решения, но и да може да ги обяснява на хората. Защото именно това мълчание вече повече от половин година при това правителство, пък и изказвания на някои министри при предишното, объркаха хората окончателно”.  

Той даде и решение на проблема с ниската степен на ваксинация - провеждането на спокойна, аргументирана информационна кампания, включваща даването на личен пример. “Знаем, че в този момент няма как да постигнеш 100% съгласие на всички. Но е нормално, когато имаш някакво мнение да го кажеш културно, с аргументи, и да обясниш за какво става дума, а не да затваряш държавата и да нанасяш поредната доза поражение върху икономиката. Решение беше през тези 6-7 месеца служебното правителство да направи една кампания в обществото и да обясни човешки и най-вече с личен пример, трябва ли, не трябва ли, има ли рискове, какви са те, а не да оставя дебата да се вихри в социалните мрежи. Аз не съм привърженик да караме хората задължително да се ваксинират, в никакъв случай, но трябва да обясниш на хората. Именно по тази причина само 20% от българите са ваксинирани. Затова България е от страните с най-много заразени и най-много починали”, каза Красимир Каракачанов.

Той обвини служебното правителство в некадърност, довела до тежко разделение в обществото.  “Досега разделяха българите на протестиращи – добрите, и подкрепящи бившите управляващи – лошите. Сега това, което вчера направиха, бе да разделят всеки срещу всеки. Едни лекари срещу други лекари, бизнес срещу лекари, бизнес срещу политици, политици срещу политици, хора срещу хора. Това доказва, че тези хора са тотално некадърни и цялата им кохорта от партии и партийки, протестни и не знам какви. И се случва това, което се случва, защото е най-лесното да се налагат ограничения, затваряния...”, каза Каракачанов.

Лидерът на ВМРО засегна теми като еднополовите бракове, Истанбулската конвенция. Заяви с тревога, че населението е намаляло с минимум 600 хиляди души за 10 години от последното преброяване, неграмотните са се увеличили, бедността в определени слоеве на обществото се е задълбочила.

“Ние се намираме в една ситуация на един абсурд, в който хора маргинали, хора без идеи, повтарящи папагалски внушенията на ултралевите либерални чиновници в Брюксел, се опитват да налагат политиката в България под маската на борба с корупцията, на законност, на реформи”, каза Каракачанов, визирайки формацията на Кирил Петков и “Демократична България”. Той попита каква промяна могат да донесат “старите червени каки” от “Изправи се БГ! Ние идваме!”, за Слави Трифонов каза, че дори чалгата не прави, както трябва, а Костадин Костадинов от “Възраждане” обвини, че чрез отричане на ваксините подстрекава българите към самоубийство.

“Въобще не казвам, че предишното управление е било върха на сладоледа и е било образцово. Мога само да кажа, че ние от ВМРО в това управление сме се държали образцово. Това, което направихме в Министерство на отбраната – единственото, което управлявахме, не е правено 30 години. И това не го казвам аз. Каза го преди две седмици президента Радев, въпреки че сме в различни отбори. Каза, че през последните три-четири години в МО са се свършили чудеса. Няма чудеса в този живот. Дори на Коледа не стават чудеса. Стават някакви промени, ако се работи. И това трябва да казват политиците на българския народ. А не да ги лъжат, че идват поредните месии. Преди идваха от Мадрид и Лондон, сега идват от Канада и обясняват, че ще ни спасят. На българския народ трябва да му кажеш честно и почтено, че ако искаш да живееш като нормалния европеец и да получиш нормална заплата, трябва да работиш”, категоричен бе Каракачанов.

Лидерът на ВМРО набеляза няколко спешни мерки за справяне с икономическите последици от коронакризата и с растящите цени на горивата и електроенергията. Сред тях са отлагане на т.нар. “Зелена сделка”, изграждане на нови атомни мощности, национализация на енергоразпределителните дружествата, временен мораториум на износа на електроенергия в чужбина, приемането на закон за спекулата, който да ограничи печалбата на търговците до 20%.

“Нашата задача няма да е лесна на тези избори. Много от хората се отчаяха, не им се гласува. Особено с ограниченията, особено с електронното гласуване. Имаме срещу себе си една мощна пропаганда, добре финансирана и подкрепяна от външни фактори. Но ВМРО за това е ВМРО, защото в своята 128-годишна история не е клякала на никого и е водила много битки, от които е понасяла сериозни удари, след което се е изправяла, за да нанесе решаващия удар върху своите противници”, завърши Каракачанов.

Пресцентър на ВМРО-БНД - Шумен