Факти за баскетболната игра, историята на развитието й в Шумен от 1922 г. до 2020 г. представя в книга бившия баскетболист и треньор Гроздалин Грозданов. Поводът за написването на книгата е 100-годишнината от началото на организирания баскетбол в Шумен, която ще се отбележи през 2022 година.

„Мотото на книгата е „Историята на един велик спорт в един малък град на нашата планета“. В България има отбори от други градове, които са постигнали по-добри резултати, отколкото нашия в Шумен, но се реших да събера историята на играта за хората от моя град, които по-малко или повече са се докоснали до баскетбола, за привържениците на играта“, каза днес на пресконференция при представяне на книгата „100 години баскетбол в Шумен“, авторът й Гроздалин Грозданов.

Той призна, че, когато са му предложили да напише за историята на играта, в началото не е приел. „Това е голяма отговорност и затова първо отказах, но след това реших, че е важно да се знае и да се помни. Седнах и започнах да пиша и така след година се появи книгата“, каза Грозданов.

Авторът допълни, че е ползвал като източници вестници в периода 1924 – 2020 г., както и публикациите на покойните журналисти Николай Чакъров и Борис Павлов.

На пресконференцията днес настоящият треньор в БК „Шумен“ и бивш играч Янко Янков сподели, че според него това е много ценно издание з всички, които са минали през баскетболния клуб, докоснали са се до играта, както и за подрастващите, които могат да прочетат за върховете на играта в Шумен.

Книгата „100 години баскетбол в Шумен“ ще има две издания – с твърди и меки корици. Тя все още не  се разпространява по книжарницата, а желаещите да я имат, могат да я потърсят в офиса на БК „Шумен“ в зала „Младост“.

ШУМ.БГ