Фирмите и институциите, отговарящи за зимното почистване и поддържане на пътната мрежа в община Шумен, са готови за сезона. Това докладваха днес шефовете им на заседание на  Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия.

Тази зима за улиците в град Шумен, за селата от общината и общинската пътна мрежа отговаря „Автомагистрали - Черно море“. Фирмата вече е закупила 800 тона сол и 10 тона калциев хлорид за обработка против заледяване. Разполага със собствени 25 снегорина, от които 14 с устройство за разпръскване на сол. За по-малките улици в града са наети от други фирми още 9 машини с гребло.

Чистенето на снега в селата е обезпечено с 16 трактора с гребло, наети от местните кооперации и земеделски стопани.

Кметът на общината Любомир Христов поиска приоритетно при падане на сняг да се почисти около детските градини, училищата, болницата и пожарната.

От Общинското предприятие „Чистота“ докладваха, че тази година ще ползват малък челен товарач специално за чистене около казаните за смет, които често се затрупват със сняг от по-големите снегорини. Екипите на сметосъбиращите камиони ще са с един работник повече. Той ще рине с лопата.

ОП „Паркове и обредна дейност“ ще чисти пешеходната зона в центъра на Шумен, Градската градина и гробищния парк с помощта на 4 снегорина. Предприятието по строителство също има 2 машини с гребло.

Училищата, градините и социалните домове вече са снабдени с дърва, пелети и течно гориво, където се ползва такова.

„От чутото съм оптимист, че сме готови за зимните условия. Вярвам, че тази зима ще се справим по-добре от други години", каза преди да закрие заседанието кметът Христов.

ШУМ.БГ