30 889 лв. ще получат от Министерството на образованието и науката 10 училища в Шуменско. Средствата са по националната програма „Без свободен час“ за подкрепа на обучението от разстояние в електронна среда. Списъкът на одобрените училища бе обявен на сайта на МОН.

Средства се предоставят като допълнително месечно трудово възнаграждение на педагогическите специалисти, провеждащи обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) от домовете си и са за компенсиране на разходите им за интернет и за консумативи.

Девет от одобрените училища са общински и едно държавно. Две от тях са в Нови пазар и Велики Преслав, останалите са в град Шумен.

Най-голяма сума за компенсиране на изразходваните консумативи за дистанционно обучение получава СУ „Сава Доброплодни“ - 10 187 лв. ППМГ "Нанчо Попович" е с одобрена сума в размер на 6 364,0 лв., СУ "Васил Левски" в Нови пазар получава 4 052 лв., а 3 798 лв. за консумативи ще получат учители от държавната Професионална гимназия по икономика.

III ОУ "Димитър Благоев", ПЕГ "Н. Й. Вапцаров" и СУ "Йоан Екзарх Български" в Шумен ще разпределят между педагозите си съответно 1 786 лв., 1 628 лв., и 1 427,0 лв.

Сумите за другите учебни заведения са по-малки: НУ "Илия Р. Блъсков" - 616 лв., ІХ ОУ "Панайот Волов" - 679 лв., ОУ "Св.св.Кирил и Методий" във Велики Преслав - 352 лв.

Парите са  за периода 1 януари – 30 юни 2021 г.

ШУМ.БГ