Съдът на ЕС наложи във вторник глоба от 1 милион евро дневно на Полша за неизпълнение на нареждането на съда да разпусне незабавно дисциплинарната колегия на Върховния съд и да върне отстранените от нея магистрати.

Решението е в отговор на искане от Европейската комисия за определяне на размер на санкцията за отказа да се изпълни съдебната заповед от 14 юли. Тя беше издадена от съда като временна мярка, докато излезе окончателното решение по делото между Комисията и Полша за съдбата на дисциплинарната камара. Според Брюксел начинът, по който се назначават членовете й, както и процедурните правила за работата й, хвърлят сериозни съмнения върху независимостта на съдебната власт и накърняват правата на магистратите, които са обект на дисциплинарния съд.

Еврокомисията, която има задължение да следи за прилагане на европейското право, изпрати искането на 7 септември, обявявайки, че колегията не само, че не е спряла работа, но и продължава да издава решения за кариерното развитие на магистрати.

Съдебната заповед е с обратно действие от 14 юли до изпълнението на нареждането. Това означава че Полша вече дължи на европейския бюджет 106 милиона евро.

Съдът не е уважил жалбата на Варшава, че ситуацията се е променила, което е депозирано пред него преди 20 дни. Миналата седмица в Брюксел премиерът Матеуш Моравецки заяви, че дейността на колегията ще бъде преустановена и законът за това ще бъде приет преди края на годината, като работата по него вече е започнала.

Според съда мерките, предприети от Полша, не са достатъчни да гарантират, че заповедта за незабавно прекратяване е изпълнена. Той не уважава и обяснението, че е трябвало да се приключат висящите дела в дисциплинарния съд. В днешното решение се казва, че е било възможно те да бъдат завъшени от други съдебни състави. Не е взет под внимание и аргументът, че в Полша няма съдебна практика за прехвърляне на дела, като съдът посочва, че това не е оправдание за неспазването на задълженията, произтичащи от правото на ЕС.

В днешното си решение съдът напомня, че постановленията на европейския съд "са задължителни за всички органи, включително за съдилищата". Посочва се, че заявеното намерение от полското правителство в рамките на година да направи реформи, чрез които да изпълни нареждането, не се вписва в предписанието на съда за незабавно действие и че това би довело до "възникването на сериозни и непоправима вреда за правния ред на Европейския съюз".

Според европейските правила Европейската комисия трябва да събира глобата, като тя периодично отправя искания по дължимите вземания. Сумите се прихващат от парите, които Брюксел дължи на Варшава от европейския бюджет.

Миналата седмица Варшава и Брюксел изостриха спора за върховенството на правото, който водят от години, след като председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заплаши с финансови санкции, а полския премиер Моравецки не изключи налагането на вето на важни законодателни инициативи в ответ. Размяната на заплахи е по друг правен спор, който възникна, след като Конституционния трибунал на Полша обяви, че европейското право няма предимство пред националното по конституционни въпроси.

Дневник