Има много актуални въпроси, които не търпят отлагане, като ковид кризата, цената на електроенергията, цената на руския природен газ. Кампанията е вече към средата си, а към момента този дебат го няма, или умишлено се избягва, или няма да се състои. Пак призовавам президента Радев и другите основни опоненти - да се явим очи в очи и да дебатираме по основните въпроси. Дължим го на обществото.

 Това каза пред журналисти днес в Шумен кандидатът за президент Лозан Панов. Той, заедно с кандидата за вицепрезидент Мария Моасе, се срещна с жителите на града.

 Панов говори по теми като управлението на ковид кризата, енергийната сигурност, съдебната реформа и евроатлантическата ориентация на страната.

 “За ковид кризата мисля, а и всички са наясно, че към момента тя няма никакво управление, просто няма пилот в самолета. Тук отговорност има здравният министър и този, който е назначил служебния кабинет. Откъм външна политика моята позиция е ясна - подкрепа към нашите партньори от НАТО, предвид международната обстановка. Посоката ни без съмнение е Европа. Колкото и проблеми и недостатъци да има Евросъюза, ние трябва да сме наясно, че България е част от Западна Европа, тя е намерила своето място, тя се е създала в Западна Европа и е доказала своята роля в Западна Европа”, заяви Лозан Панов.

По отношение на енергетиката той изрази ясна позиция, че стратегията в областта трябва да бъде такава, че страната да не бъде поставяна в зависимо положение. “Азерският газ е много по-евтин от руския газ, но нека да напомня, че повече от 12 години не се е строила газовата връзка с Гърция. Ние въпреки това можем да внасяме азерски газ и това не е проблем, но въпросът е защо не се е правило и къде отива този газ и кой печели от това. Ясно е кой губи – губим всички ние. Нищо по отношение на диверсификацията не направиха и при управлението на г-н Борисов, и в този 6-7 месечен период сега. Никой не докосна този проблем и сега той вече избуя, защото виждате как скачат цените на горивата, това води след себе си висока цена на стоките, до фалити на фирми. Трябва да кажем, че въпросът трябва да се реши и в краткосрочен, и в дългосрочен план, защото от 1-ви януари ще се вдигне цената и за битовите потребители. Това е проблем, който трябва да го разберем всички ние сега, за да можем да направим правилните стъпки в бъдеще”, каза кандидатът за президент.

 За него друг основен проблем, очакващ спешно решение, е съдебната система. “Ако имаме корупция в България и много се краде, то е защото съдебната система няма еднакъв аршин - за един то е бухалка, за друг е чадър. Когато съдебната система спре да работи избирателно, тя ще помогне за това България да просперира”, каза Панов.

 Той бе категоричен, че президентът по широк кръг от въпроси може и трябва да бъде свързващото и балансиращото звено и реално да допринася за консенсуса между политическите сили по основните въпроси, и то без да е необходимо да се увеличават правомощията  му.

 “Мисля, че конституционните правомощия на президента сега са напълно достатъчни и президентът като един ръжен, като човек, който може да аргументира проблемите пред обществото, той може да задава тона на актуалните проблеми в страната”, каза Лозан Панов.

 За следващия парламент той изрази надежда, че ще бъде по-мъдър. “Защото разделението ще продължи, ако се акцентира върху егоистичните интереси на всяка една формация. Мисля, че трябва да се намерят общите теми, за да се състави кабинет и той да бъде стабилен и ,в крайна сметка, да свърши онова, което повече от 6 месеца не е свършено”, завърши Лозан Панов.

Пресцентър на “Инициативен комитет за издигане на Лозан Панов и Мария Моасе за президент и вицепрезидент”