Румънският парламент прие вчера законопроект, който предвижда поставяне на таван на цените на електроенергията и природния газ и компенсация на сметките. Мерките ще бъдат приложени от 1 ноември, след като президентът обнародва закона, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. 

Освен за битови потребители, цените с таван ще важат и за болниците, образователните институции и детските градини и ясли - както държавни, така и частни, а също и за неправителствените организации, доставчиците на социални услуги в частната и държавната сфера и религиозните учреждения. 

Също така данъкът добавена стойност за енергия и газ, доставяни от икономическите оператори на крайните потребители, ще бъде намален от 19 на 5 процента.

Така цените ще бъдат с таван от най-много една лея за киловатчас за електроенергията и най-много 0,37 леи за киловатчас за природния газ. Сметките ще бъдат компенсирани с най-много 0,291 леи за киловатчас при електроенергията и най-много 33 процента от стойността на компонента на цената на природния газ.

Правителството изчислява, че шест милиона семейства в Румъния ще се възползват от тези намаления, които ще се появят директно във фактурите, без хората да трябва да предприемат някакви стъпки.

В специализираните комисии депутатите решиха в периода 1 ноември 2021 г. - 31 март 2022 г. правителството да отпусне на бюджетите на административно-териториалните единици субвенция за покриване на нарастването на цената на гигакалорията на стойност 50 процента от разликата между цената на закупуване на природния газ и цената с таван от 0,250 леи за киловатчас.

Законът също така дава право на уязвимите потребители да отложат плащането на сметките си за период от един до шест месеца без допълнителни разходи.

Клуб Z