ЖГЕРБ – Шумен организираха изложение с пчелни изделия  на местни пчелари, разположено по централната градска част на Шумен. Инициативата е по случай Европейския ден на здравословното хранене – 8 ноември и е част от националната кампания на ЖГЕРБ „Медът е здраве и живот“ в подкрепа на пчеларството. Изложението бе подкрепено и от кандидатите за народни представители от листата на коалиция ГЕРБ-СДС в 30 МИР – Шумен

„Сред основните приоритети на ГЕРБ винаги е било създаването на добри условия за земеделските производители. Пчеларството е сред секторите с най-висок дял на биологичното производство в България. Близо 30% от него е органично производство. И през 2021 година се наблюдава относително запазване на нивата на производство, въпреки пандемичната и икономически неблагоприятна обстановка в страната “, заяви водача на дясната коалиция Красимир Вълчев.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ-СДС – Шумен адв. Ралица Тодорова припомни, че Национална програма по пчеларство 2020-2022 г. е стартирала с най-високия до сега бюджет от 22,5 млн. лв. Тя допълни, че е направено и предложение, във хода на разработване на Стратегическия план за новия програмен период след 2023 г., сектор „Пчеларство" да бъде подпомаган директно  и от мярката „Агроекология и климат".

Областният председател на Съюза на българските пчелари - Шумен Даниела Челебиева сподели с кандидатите на ГЕРБ-СДС необходимостта от провеждането на повече такива инициативи, които да презентират и запознаят хората с всички полезни свойства на меда и пчелните изделия. „Пчелите изпълняват ключова роля на нашата планета и ако те изчезнат, човечеството неминуемо ще ги последва“, каза още тя.
Даниела Челебиева обсъди с кандидатите и представителките на ЖГЕРБ възможността за издаването на сборник с 15 празника в българския и европейски бит, в които меда е неразделна част. От името на председателя на ЖГЕРБ Екатерина Йорданова пчеларите получиха като подарък книга, съдържаща 21 пчеларски истории от цял свят с реални техники, трикове, тайни и много хумор за отглеждането на пчели.

Пресцентър на ГЕРБ-СДС