Данъците върху недвижимите имоти на гражданите в община Шумен ще бъдат повишени от 2022-ра година. Кметската администрация предлага 3 различни размера на ръста, като решението престои да се вземе от местния парламент.

В момента годишният данък сгради за физическите лица в общината е 1,3 на хиляда от данъчната оценка на имота. Предложенията са промилите да се повишат на 1,5, на 1,8 или 2.

Друга важна промяна е въвеждането на еднаква ставка на данъка за недвижимите имоти на физическите и на юридическите лица. Досега фирмите плащаха налог в размер на 1,7 промила от данъчната оценка на имота. Еднаквата ставка на данъка за граждани и бизнес е заложена в Закона за местните данъци и такси и в тази връзка има и решение на Върховния административен съд.

От кметската администрация са пресметнали колко точно ще удари джоба на гражданите увеличението на данъка.

При приемане на вариант от 1,5 промила, новият данък за апартамент в Шумен с РЗП 101 кв. м и данъчна оценка 64 хил. лв. ще бъде 95,46 лв., или с 12,73 лв. повече. За същото жилище, ако бъде приет вариантът с 1,8 промила, данъкът ще се вдигне с 31,82 лв., а при 2 промила - с 44,55 лв. От общината са изчислили, че налогът за селските имоти би се вдигнал с под 5 лева.

Ако Общинският съвет реши да вдигне промила на 1,5, общите годишни постъпления в местната хазна ще останат същите, заради реалния спад на налога за фирмите. Ако се възприеме вариантът с 1,8 промила, в бюджета ще постъпят 735 хил. лв. повече, а при 2 промила – 1,124 млн. лв. повече. 

„Ставките за данък върху недвижимите имоти не са променяни от 2009 година, а за данък върху превозните средства - от 2019 година. Основен мотив за запазване на данъчните ставки без промяна е да не се увеличава данъчната тежест за населението и фирмите. В дългосрочен план това създава диспропорции спрямо очакванията на населението за подобряване на инфраструктурата и нормално функциониране на общинските служби. Измененията на данъчната ставка за данък върху недвижимите имоти, които предлагаме с настоящата докладна, са пряко свързани с осигуряване на допълнителен финансов ресурс от местни приходи, който ще помогне за нормалното представяне на публичните услуги на гражданите“, се казва в мотивите към предложението за увеличение.

Проектът за нов размер на данъка върху недвижимите имоти ще засегне 53 903 партиди на граждани и 5 305 партиди на юридически лица.

Той е качен за обществено обсъждане на сайта на общината, като е даден 30-дневен срок за предложения и становища. 

Примерни размери на данък сгради за физически лица при 1,5 промила.

Примерни размери на данък сгради за физически лица при 1,8 промила.

Примерни размери на данък сгради за физически лица при 2 промила.

ШУМ.БГ