Още петима мигранти, заловени край Шумен получиха присъди от съда, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. Одобрените от Районен съд – Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

Групата от петима млади мъже, двама от тях непълнолетни, преминали без разрешение границата на Република България, бе задържана на 22 ноември около 20 км от Шумен. Мигрантите твърдели, че идват от Афганистан и са преминали през държавната границата между Република Турция и Република България на неизвестно за тях място.

Тримата пълнолетни мъже получават по една година „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева. Непълнолетните са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

До края на днешния ден предстои да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства срещу други петима мъже, задържани на 23 ноември на изхода на Шумен. Те също са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирано преминаване на държавната граница на Р България – престъпление по чл. по чл. 279, ал. 1 от НК. И в този случай се касае за група от пълнолетни и непълнолетни лица от мъжки пол, без документи за самоличност, които твърдят, че са от Афганистан. Те са преминали през гръцко – българската граница на неустановено място и са били оставени край Шумен.

За периода 12 – 24 ноември 2021 година Районна прокуратура – Шумен е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 70 случая на нелегално преминаване през държавната граница.

ШУМ.БГ