Германските социалдемократи, зелените и свободните демократи почти са приключили коалиционните преговори, твърдят партиите. Това означава, че страната вероятно ще има ново правителство доста преди Коледа.

Германската социалдемократическа партия преговаря със "Зелените" и със Свободните демократи, след като спечели с крехка преднина парламентарните избори на 26 септември.

Трите партии, които планират да сформират ново коалиционно правителство в Германия, ще финализират проектоспоразумение в сряда, казаха партийни източници, след като някои различия по отношение на финансовата и климатичната политика и министерските постове бяха разрешени по време на преговори за една нощ, съобщи DW.

Двадесет и един представители на трите партии - лявоцентристките социалдемократи (SPD), природозащитниците от Зелените и фокусираните към бизнеса Свободни демократи (FDP) - трябваше да се срещнат за приключване на преговорите в сряда. Партиите отправиха покани към пресата за пресконференция следобед, на която партийните лидери ще "представят коалиционното споразумение, договорено през предходните седмици", както се изразиха в поканата си Зелените.

Каквато и да е сделката, тя трябва да бъде гласувана от партийни конференции - в случая на SPD и FDP, и от членове на партията - в случая със Зелените.

Ако бъде одобрен от членовете на партиите през идните седмици, тройният съюз ще замени сегашната голяма коалиция на социалдемократи и християндемократи.

Източниците съобщиха, че партиите биха искали да видят като канцлер кандидата на СДП Олаф Шолц, който трябва да бъде избран на поста от Бундестага през втората седмица на декември, за да може новото правителство да започне работата си. Това също би означавало, че напускащият  канцлер Ангела Меркел няма да надмине рекорда за дни на поста, заеман от Хелмут Кол, за което остава по-малко от месец.

Канцлерката Ангела Меркел, която не се кандидатира за пети мандат, вероятно ще бъде наследена на поста от сегашния си финансов министър, социалдемократа Олаф Шолц.

"Нова динамика" на политиката в областта на климата

Източници от Зелените заявиха, че са доволни, че коалиционната сделка по изпълнението на исканията на партията на природозащитниците всички политики - от транспорта и строителството до селското стопанство - да вземат предвид опазването на световния климат.

Според тях се задейства "нова динамика", която да помогне на Германия да се придържа към целта за поддържане на глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалните нива.

Преговарящите от Зелените заявиха, че политиката на Германия в областта на климата при планираното коалиционно правителство ще включва мерки за масово увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници като вятърна и слънчева енергия. Това ще позволи на страната да се откаже от въглищата като енергиен източник до 2030 г., осем години по-рано от планираното при последното правителство. / dir.bg