Германската канцлерка Ангела Меркел днес ръководи заседание на германския министерски съвет, което се очертава да е последното в кариерата й, предаде ДПА.

По-рано днес три германски партии - социалдемократите, Зелените и свободните демократи - обявиха, че са постигнали споразумение за съставяне на ново германско правителство. По-късно днес се очаква обявяване на състава му.

През това време Меркел получи прощални подаръци от останалите членове на правителството. Социалдемократът Олаф Шолц, за който се очаква да наследи Меркел на канцлерския пост и който е сега финансов министър в кабинета й, й подари пищен и пъстър букет. Меркел го прие с усмивка.

Министърката на околната среда Свеня Шулце пък връчи на Меркел растение с дългото латинско наименование cornus controversa carpe diem. То цъфти с пищни перлено бели цветове, а думите carpe diem в името му в превод от латински означават: грабни момента или живей сега. Така де факто колежката на Меркел й пожела да се възползва възможно най-добре от оттеглянето от политиката след 16 години на власт. / dir.bg