Година с много повече загинали и ранени при пътнотранспортни произшествия отчитат шуменските полицаи. Жертвите и пострадалите са повече отколкото през 2019-та и 2020-та.

Мрачната статистика представи днес началникът на „Охранителна полиция“ - Шумен комисар Йордан Дундаков на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

„От началото на годината до 6 декември са станали 138 тежки произшествия и те са с 26 повече от цялата минала година. 17 са загиналите – с 8 повече. 168 са ранените – с 42 повече. До края на годината има време и броят им може само да се увеличава“, каза той.

По общини най-тежка е пътнотранспортната обстановка в община Шумен, където са 10 от 17-те загинали, следвана от Нови пазар.

„До днес в ПТП са участвали 33 пешеходци, от които двама са загинали на пешеходни пътеки. На едната пътека инцидентът стана заради лошата осветеност в лошо време“, каза още Дундаков, като призова общините да обърнат внимание на осветеността на пешеходните пътеки тип „Зебра“.

Към тях насочи вниманието и Цветелина Велчева от Агенция „Автомобилна администрация“ - Шумен.

„Пешеходните пътеки са под всякаква критика във всяко едно населено място на областта. Ако има осветени, то те са максимум 5. Да се огледат и материалите, които се ползват при полагане на маркировката. Всеки общински център е мрачен. Осветлението в момента в населените места е парково, не е такова, което е подходящо за пешеходците, обръща се само внимание на централните части“, каза Велчева.

Росен Рапчев от ДА „Безопасност на движението по пътищата“, който се включи в заседанието онлайн, обясни, че пешеходните тип „Зебра“ трябва да са осветени с насочено осветление, което е не по-малко от 25% по-силно от останалото осветление на съответния път или улица.

ШУМ.БГ