По-голямата част от дъждоприемните шахти в Шумен са запушени и дори при слабо снеготопене улиците се превръщат в реки, показа проверка на ШУМ.БГ.
Въпреки това, отговарящото за шахтите общинско предприятие смята, че се справя с работата.

„За почистване на улични оттоци, ремонт на шахти и поставяне на нови кошове тази година сме извършили работа за около 16 хил. лв. По бул. „Симеон Велики“ тази година сме чистили шахти 3 пъти. Доброто им състояние зависи не само от почистването, което е наша работа, но и от заустването на шахтата в канализационната система на ВиК дружеството“, каза на пресконференция днес в отговор на въпрос на ШУМ.БГ директорът на ОП „Строителство и благоустройство“ инж. Недко Салабашев.

Не стана ясно колко точно от 1800-те шахти в Шумен са почистени през тази година. Подменени с нови са били обаче около 100 кофи на дъждоприемни шахти. 

„След като почистим шахти се обаждаме на ВиК да мине да ги продуха, но това невинаги става. Като се събере тинята, като няма къде да отиде, напълва и новата кофа. Зависи от времето, но понякога запушването става много бързо. Когато се коси през лятото тревата, всичката после влиза вътре“, обясни Салабашев. 

Той направи отчет за годината, според който предприятието му до сега е извършило работа за около 1,2 млн. лв.

„Смятам, че сме се справили с поставените задачи, защото нашето предприятие работи само чрез възлагателни писма от общината – което ни възложи, това изпълняваме. Може би не сме изпълнили на 100%, но голяма част от възложените ни задачи сме изпълнили“, каза още Недко Салабашев.

ШУМ.БГ