Словакия ще дава пари в брой на хора над 60 г., които се ваксинират или си поставят бустерна доза срещу COVID-19, за да се опита да ускори ваксинацията.


Страната е една от четирите в ЕС, които все още не са имунизирали дори половината от населението си, заедно с България, Румъния и Хърватия.

Парламентът одобри плащанията в четвъртък, като даде зелена светлина на предложението на правителството, което първоначално обмисляше да раздава ваучери за хотели или ресторанти, но вместо това избра изплащане в брой.

Така тези, които си поставят бустерна доза до средата на януари, ще получат 300 евро, а ваксиниращите се - 200.

Словакия не е първата страна, която предлага стимули за ваксиниране. През октомври Швейцария предложи на гражданите, които убедят приятелите си да се ваксинират, безплатни ваучери за ресторант или кино.

В момента страната премина през тежка вълна от Делта варианта, като в момента има втория най-висок процент на заразяване в свет според Our World in Data. Само 68% от словаците над 60 г. са ваксинирани, като по този показател ситуацията е по-зле само в България и Румъния, посочва Ройтерс, добавяйки, че средно в ЕС 88% от възрастните са имунизирани. Мнозина в Словакия са скептични към ваксините, тъй като някои опозиционни фигури, включително бившият министър-председател Роберт Фицо, поставят под съмнение ефективността им.

Дневник