Община Шумен успя да събере 1,670 млн. лв. над планирания годишен приход от местни данъци и такси. Парите ще бъдат вложени в социални, образователни и други инфраструктурни обекти.

Преизпълнението на данък сгради е 300 хил. лв., на данъка за придобиване на имущество 550 хил. лв., на такса битови отпадъци 450 хил. лв., на приходите от наказателни лихви 300 хил. лв., а от други такси 70 хил. лв. 

По-голямата част от допълнителните средства са постъпили от 5 фирми с големи просрочени задължения, обясни за ШУМ.БГ зам.-кметът по финанси на община Шумен Татяна Костова.

„Събираемостта наистина е добра. В голямата си част тя е постигната чрез съдебни дела и от съдия-изпълнители. От януари до този момент само от 5 юридически лица сме събрали 900 хил. лв.“, каза Костова. Тя добави, че вече не са останали големи фирми длъжници на общината, но пък граждани са в просрочие от общо около 3 млн. лв.

В момента сумите, които се дължат, са в по-голямата си част от близо 7 000 физически лица. Те са с пресечени давностни срокове – още преди години са съставени над 4 000 акта за установяване на данъчни задължения.

Финансовият зам.-кмет обясни, че с добрата събираемост тази година общината е постигнала нивата от предепидемичната 2019-та. В момента се работи по бюджета за 2022-ра, като в частта му за данъчни и неданъчни проходи ще бъдат заложени параметрите, постигнати през 2021-ва.

ШУМ.БГ