Постоянна фотоизложба под надслов „90 години съдебна палата“ бе открита днес в Окръжен съд  Шумен. 15 фотоси подредени на 3-ия етаж в сградата  разказват историята й от идейния проект през 1905 г. до днес. Изложбата е подредена в партньорство с Държавен архив - Шумен.

„Историята на сградата е пример за държавническо мислене и грижа за обществения интерес. Днес е все по-нужно да познаваме мъдростта на решенията и постъпките на поколенията преди нас. В тях ще намерим отговор на голяма част от актуалните за времето, в което живеем, предизвикателства. Запазването на тази история и предаването й на следващите поколения е нашата малка следа в нея и голяма чест за съдиите и служителите от Окръжен съд – Шумен“, каза в словото си при откриване на изложбата председателят на Окръжния съд София Радославова.

Архивните данни сочат, че първоначално идеята за изграждане на Общинско управление в центъра на Шумен е на тогавашния кмет д-р Петър Кърджиев от 1905 г. Като идеен проект е послужила сградата на Външно министерство на Австрия във Виена.

По една или друга причина, за която няма данни в архивите строежа на сградата не започва веднага, независимо, че е направена първа копка. Проектът се възражда отново през 1925 г., когато реално започва строежа на сградата, а през 1929 г. тя е завършена и официално открита на 17 ноември като Общинско управление.

Междувременно на няколко пъти Министерството на правосъдието прави искане до общината за предоставяне на имот за строеж на съдебна палата в града, но без резултат.

През 1930 г. общината изпада в изключително лошо финансово състояние. На преден план излиза идеята на продажба на сградата и след тридневни дебати тогавашния общински съвет в града на 17 октомври 1930 г. излиза с Решение за продажба на сградата на фонд „Съдебни сгради“ към Министерството на правосъдието за сумата от 15 500 000 лева.

Впоследствие въз основа на това решение е проведен и референдум. На 4 януари 1931 г. е издаден царски указ, а на 5 февруари е изповядана сделката и съставен Нотариалния акт, по силата, на който сградата е собственост на Министерството на правосъдието и предназначена за съдебна палата.

Общо известен факт е, че сградата на съдебната палата в Шумен е архитектурен паметник.

ШУМ.БГ