На 16 декември /четвъртък/ от 18.35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ Симфониета Шумен ще свири в памет на маестро Станислав Ушев, изключителен български диригент и дългогодишен директор на оркестъра.

Двадесет и пет  години той води  филхармонията  към нови и все по-големи постижения.  Неговият професионализъм, прецизност, ерудираност, школа, етика, правят музиката на класиците да звучи по различен, съвременен начин.

Маестро Ушев даде възможност на шуменската публика да чуе едни от най-изявените солисти от българската и световните сцени. Обичаше младите таланти и подаде ръка на мнозина от тях.  Във всеки концерт, който дирижира влагаше  огромната си любов към музиката, към музикантите, към публиката. За него журналистът Антоний Димов написа „Един от хората, които правеха диалога с високото изкуство възможен. Без него и без оркестъра Шумен просто не би бил европейски град“.

Солист на концерта в четвъртък е талантливият пианист виртуоз Ивайло Василев. Две поредни години Ивайло е лауреат на голямата награда на фондация „Димитър Бербатов“ в категория „Изкуство“ (2018 и 2019), два пъти е награждаван и със специална грамота от Министъра на Културата на Република България за високи творчески постижения – през 2018 и през 2019 г. През 2021 г. е носител на „Кристална лира“ в категорията „Млад изпълнител“.

Диригент на програмата е Калина Василева. От Симфониетата канят всички свои приятели и почитатели. Входът е свободен.

ШУМ.БГ