4 положителни резултата за Covid-19 са отчетени миналата седмица при тестването на учениците от шуменските училища с щадящи тестове. С коронавирус се е оказал и един учител, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Миналата седмица са тествани общо 16 765 ученици и 754 учители и персонал.

Четирите положителни проби са на ученици от различни училища в Шумен и Велики Преслав. Заразеният с ковид учител е от Велики Преслав. На учениците от паралелките с констатирани положителни проби е наложена 14-дневна карантина.

При вчерашното тестване на учениците от областта не са открити нови случаи на коронавирус.

Припомняме, че съгласно последната заповед на здравния министър всички ученици от 1-ви до 12-ти клас в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души от населението се тестват за коронавирус веднъж седмично. В Шуменска област в тази категория са всички общини без Венец, Върбица, Каолиново и Хитрино, където заболеваемостта е по-ниска.

„Разполагаме с 10 500 теста, до края на седмицата ще получим още 5 000. Надявам се скоро заболеваемостта навсякъде да падне под 250 на 100 000 и  необходимостта от тестване да отпадне“, каза началникът на РУО-Шумен Драгомир Янков. 

ШУМ.БГ