С литературни вечери Шумен ще отбележи на 15 и 16 декември 105 години от рождението на големия български поет Иван Пейчев, съобщиха от общинския пресцентър.

В деня на рождената му дата - 16 декември от 16.30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника в градинката на библиотеката. Слово за Иван Пейчев ще произнесе проф. Михаил Неделчев, литературен историк и критик, най-добрият познавач на творчеството му, който гостува днес и утре в града.

По-късно, от 17.00 часа, в танцувалната зала  на Младежкия дом ще бъде връчена Националната награда за лирика на името на Иван Пейчев. Тазгодишният носител на отличието е Тони Теллалов.

Днес, 15 декември проф. Михаил Неделчев ще представи в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ от 17.00 часа книгите си „Как работи литературната история?“ и „Обзор на литературни исторически сюжети“. Сборниците са първи и втори том от трилогията на най-новия му труд, който събира писани през последните десет години студии, статии, етюди, очерци и есета, посветени на процесите в българската литература и литературна култура.

Той ще представи и последната стихосбирка „Избрани стихотворения“ на поета Антонин Горчев.

Художникът и скулптор Валерий Желязков, автор на паметника на поета и на наградата „Ангелско перо“, която се връчва на победителя в едноименния литературен конкурс, ще дари на библиотеката портрет релеф на Иван Пейчев.

Проявите са организирани от Сдружение „Клуб култура за Шумен“, Дружеството на писателите в града и Община Шумен.

ШУМ.БГ