Състав на Окръжен съд – Шумен с председател съдия Светлин Стефанов, осъди шуменския частен съдебен изпълнител Асен Тонев на 2 години затвор условно, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът го е признал за виновен в извършването на длъжностно престъпление, а именно, че в качеството си на длъжностно лице в периода 2007-2016 г., при условията на продължавано престъпление, присвоил чужди пари от специалните си сметки в размер на 89 064 лева, връчени в това му качество да ги пази и управлява.

Делото е приключило само в едно съдебно заседание, след като подсъдимият е признал фактите и обстоятелствата от обвинителния акт, уточниха от съда.

С настоящата присъда подсъдимият е осъден да заплати граждански искове за общо 38 486 лева на 7 юридически и физически лица. Това са суми, представляващи нанесени имуществени вреди от престъпленията, за които е признат за виновен. Отделно Тонев ще плати и разноски по делото в размер на 13 002 лева.

Присъдата от 2 години затвор е с отложено изпълнение за срок от 4 години.

Съдия-изпълнителят Асен Тонев вече бе осъден през 2018-та за присвояване на 243 073 лева. Тогава той получи от 2 години и 10 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, а след протест на прокуратурата Апелативният съд увеличи наказанието до 3 години с отложено изтърпяване.

ШУМ.БГ