Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ беше връчена днес на Тони Теллалов, който тази година спечели конкурса на името на българския поет с книгата си „Парче от икона“.

Победителят в конкурса получи грамота от Дружеството на писателите в Шумен, а наградата – плакет „Ангелско перо“ и 3000 лева от Община Шумен бяха връчени от проф. Михаил Неделчев, гост на събитието, и от зам.-кмета  Росица Антонова.

Тони Теллалов благодари за признанието. „Тази награда ще бъде онази част от моята биография, с която бих се гордял, защото е една от най-знаковите награди за литература в България и защото ме нарежда до също толкова знакови имена, носители на това отличие.“

По думите на литературния историк и критик проф. Михаил Неделчев много е ценно това, че Шумен пази паметта на бележит творец като Иван Пейчев. „Свързан с литературния живот на Шумен, на Бургас, на Созопол, на Калофер той е по-скоро творец, който може да обединява и да провокира културния диалог у нас“, каза Михаил Неделчев.

По традиция церемонията започна пред паметника на Иван Пейчев пред РБ „Стилиян Чилингиров“. Цветя бяха поднесени от кмета Любомир Христов, председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова, шуменското писателско дружество и Сдружението на писателите в България.

ШУМ.БГ