ДКТ „Васил Друмев“ ще отбележи на 19 декември 40 години от построяването на сградата на театъра. Денят ще бъде посветен на това събитие, като основен акцент ще бъде документалнен филм „40 години по-късно“, съобщиха от театъра.

Лентата представя историята на сградата, един вълнуващ разказ от спомени на служители на театъра, съвременници на събитията и архивни кадри, запечатали построяването й. Продукцията е реализирана от екип на театъра – сценарий и режисура Димитър Димитров и оператор Йоана Лазарова.

Идеята за реконструиране на стария дом на сценичното изкуство възниква заради определянето на Шумен за център на тържествата по повод 1300 години от създаването на българската държава. Оказва се че това е доста трудно и скъпо, затова се решава на мястото на старата да бъде построена нова.

Зданието съчетава съвременни технологии и оригинална визия, разполага с три зали – голям салон, камерна зала и сцена за детски спектакли, която преди това е била балетна зала, но през 2000-та година Драматичен театър - Шумен и Куклен театър “Патиланчо” се обединяват и това налага обособяването и на детско пространство.

Първото представление, което се играе в новата сграда е спектакълът „Снаха“ от Георги Караславов на 19 декември 1981 г. От тогава до днес в салоните на театъра са се сбъднали 323 премиери.

ШУМ.БГ