Мъжкият баскетболен отбор на „Шумен“ победи като гост във Варна местния „Черно море“ със 76:71. Това е и първа победа на новака в Националната баскетболна лига.

Срещата бе от 9-ия кръг на елитното първенство.

Шуменци започнаха силно срещата и успяха да се откъснат със 7 точки аванс след първата четвърт. Вторите десет минути започнаха равностойно, като двата отбора се надпреварваха да вкарват в началото ѝ и разликата вървеше 8-9 точки в полза на „Шумен“. В средата на частта варненци намалиха разликата до 5 точки. Но от този момент до края на първото полувреме „Шумен“ показваше по-добрия баскетбол, както в нападение, така и в защита и на полувремето поведе с 42:27.

След почивката отборите продължиха с равностойна игра и си разменяха кошове, но разликата се движеше 11-12 точки в полза на Шумен. Младият отбор на „Черно море“ обаче показа много желание и раздаване на игрището особено в защита. “Моряците” използваха всяка възможност да пресират изнасянето на топката в предно поле от шуменци и това даде резултат. След поредица грешки на гостите „Черно море“ отново успя да намали изоставането си до 5 точки. В края на третата четвърт „Шумен“ все пак се стегна и не позволи на „Черно море“ да обърне резултата, а напротив сложи още три точки към аванси си преди последните 10 минути.

В четвъртата част домакините продължиха с опитите да пресират на цяло игрище.  Шуменските баскетболисти обаче вече намираха начин по-ефективно да изкарват топката в предно поле и често оставаха сами под коша на противника. В последните три минути енергията на варненци отново започна да дава резултат, а точната ръка на играчите им свали разликата до 4 точки, 16 секунди преди края. Но този път „Шумен“ не позволи да се случи обрат и затвори мача при 5 точки преднина – 76:71.

В този мач изключително силно игра сръбският център Деян Биелич, а отлично се включи и новото попълнение за „Шумен“ американският гард Маркъс Майерс. Баскетболистът е роден на 7 юни, 1996 г. в Милуоки щата Уисконсин. Висок е 185 см. Той играе на колежанско ниво от 2016 до 2018 година. След завършване на колеж в САЩ, започва професионалната си кариера в Армения. Този сезон стартира в Дрита от Косово, а от вчера е в редиците на „Шумен“.

Деян Биелич, който бе в основата на победата на „Шумен“ се възползва напълно от затрудненията на варненци в подкошието и наниза 31 точки и записа 22 борби. С 12 точки се включи Александър Милов, а с 10 точки и 9 асистенции дебютира Маркъс Майерс.

За сайта на НБЛ треньорът на „Шумен“ Янко Янков заяви след срещата: "Много чакана победа. Искам да поздравя момчетата. Не случайно след последната среща, която беше в Шумен предишния кръг, казах, че отборът и тези момчета имат доста по-голям потенциал от показаното до момента. Силно се надявам след тази победа да им дойде още повече самочувствие и да заиграем все по-добре. Няма невъзнаграден труд. Те се трудиха много през последните месеци и мисля, че заслужаваха тази победа."

ШУМ.БГ