83% е прихващането при новата гора над квартал „Дивдядово“, която бе залесена през януари след голям пожар. Това показват данните от инвентаризацията направена от лесовъдите на ДГС-Шумен, съобщиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

По време на доброволческата акция през януари с жълъд беше залесена половината от площта, а при останалите 35 декара бяха използвани фиданки от разсадника на ДГС-Шумен в село Салманово. Проверката на експертите е показала, че значителна част от дръвчетата са се прихванали, а там където не са ще бъде извършено попълване през пролетта.

„Имаше много притеснения покрай това залесяване, заради времето, а и част от жълъдите, които събрахме есента бяха покълнали. Но в крайна сметка се оказа, че решението на лесовъдите е било правилно, а енергията на стотиците доброволци, които не се уплашиха от студа, доведе до този отличен резултат. Всички ние можем да се гордеем с постигнатото“, каза е бившият зам.-директор на стопанството инж. Тодор Геронтиев, който ръководи акцията през януари.

Според него дъждовете през тази година също са помогнали, защото на склона над „Дивдядово“ почвата е малко и влагата се задържа за по-кратко време.

Припомняме, че боровата гора над квартал „Дивдядово“ изгоря при пожар миналата година. В залесяването после се включиха над лесовъди и 400 доброволци.  

ШУМ.БГ