В Шуменско засега не се предвижда въвеждането на допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19. Все още се чакат и инструкциите за работа според новия Национален оперативен план за справяне с пандемията, който въвежда четири зони спрямо наличните интензивни легла в болниците, показа проверка на ШУМ.БГ.

Към 10,00 часа днес в ковид отделенията на МБАЛ-Шумен са настанени 128 души. От тях 5 са в интензивния сектор на лечебното заведение, който е с капацитет за 8 души. Това означава, че е запълнен на 62,5%, което поставя областта в Зона II на Националния оперативен план.

При влизане в Зона III /над 70% заетост на интензивните легла/ учениците от горните степени трябва да минат на дистанционно обучение на ротация. 

Според директора на шуменската болница д-р Димитър Костов обаче ситуацията се променя много динамично, в рамките на часове, и критерият за заетост на интензивните легла е не особено обективен. Например до днес сутринта в интензивния ковид сектор е имало още един пациент на 40 години, който е починал.

“Също така ние веднага можем да заемем и осемте легла, защото в ковид отделенията има достатъчен брой пациенти, на които и в момента се провежда интензивно лечение, но просто не са в ОАИЛ. Така че критерият за интензивните легла е доста относително нещо. Пак казвам - във всеки момент можем да направим и 100% запълняемост”, каза д-р Костов. Според него не може да се увеличава капацитетът на интензивната ковид база, защото към нея вече са добавени две операционни зали с легла. 

В Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен към момента нямат спуснати указания за работа според новия Национален оперативен план. “Нищо не мога да коментирам засега. Не знам дали планът е приет от Министерски съвет. Трябва да получим допълнителни указания, казаха ни да изчакаме”, каза за ШУМ.БГ директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова.  

Тя добави, че днес ще участва в заседание на Общинския кризисен щаб в Шумен, но на него ще се обсъждат само мерките, които са набелязани на Областния кризисен щаб – подобряване на противоепидемичния контрол и на имунизационния процес. “Когато дойдат нови указания, сигурно ще правим нови щабове”, каза Калоянова.

ШУМ.БГ