"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи на 2021 г., показва широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях малко за третото място не се класират "ваксина" и "зелен сертификат". В челната десетка влизат още "промяна", "избори", "бустерна доза", "Харвард" и "чекмедже", съобщиха организаторите на кампанията "Думи на годината с Как се пише?". 

За първи път в открито допитване е имало гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г., отбелязва БТА. Всеки от анкетираните е имал възможността да посочи до три от десетте предложения.

Организаторите - Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, журналист и учител по български език и литература, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него, а те се очертават чрез думите, които употребяваме.

"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва - COVID заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри, и между старата и новата власт", казва медийният експерт доц. Георги Лозанов, който е член на журито. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат. 

Според журналиста Веселина Седларска, ако се съди по думите, които хората са предложили, животът ни през 2021 г. е бил много мащабен и интересен - от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти. "Наличието на несъществуващата в речника дума "преценя" пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност. Знам, че половината население я употребява иронично, но за другата половина си е сериозен проблем", казва тя.

Освен Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска и Доротея Николова, част от журито е и Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио". Освен езикови експерти, те са и дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България./ dir.bg